Tuesday, March 10, 2009

KNOW HOW

EQUIPMENT

Djing?

Fiindca mi-ati adresat -unii dintre voi- cateva intrebari legate de Djing, propun cateva hinturi ce sper sa va fie de folos.
Inainte de a trece la partea tehnica si standardele impuse de raportul calitate/pret etc etc, propun cu zambetul pe buze sa priviti in imagine.

Steve Aoki - Lindsay Lohan [foto]
In timp ce L. Lohan [prezenta feminina in voga pe plaiuri hollywoodiene] poate aplana cu usurinta stilul de viata specific unui Dj [mai ales cand in cercul de cunostinte are personalitati apreciate la nivel mondial precum Djiul de mare actualitate, Steve Aoki] pentru noi evident ca treburile nu stau chiar asa.

Buuuun, deci mai intai va asigurati de urmatoarele conditii:
- Daca e un moft asemenea unui gand trecator va disparea repede;
- Daca e un moft sustinut de o situatie financiara excelenta si de un cerc de cunostinte in domeniu va disparea mai greu.
- Daca e un impuls lansat de o cultura muzicala versata pe fondul unui eventual background artistic in familie sau cerc de prieteni [completat de o sete constanta de manifestare], atunci acel impuls te va antrena in spirit de competitie. Talentul si perseverenta alaturi de un suport material sunt alte piese de nelipsit in portretul ideal de lansare.
Trecerea de la ascultator la dj se poate manifesta uneori ca o dorinta abstracta, mai ales daca va invartiti intr-un cerc in care se promoveaza foarte mult un anumit gen muzical si/sau sunteti inconjurati de persoane/personalitati care fac deja ceea ce voi ganditi ca puteti aplana. Ca urmare dobanditi o doza de atasament concurent intrucat in industria muzicala cel mai mare procentaj din miscare se bazeaza pe spiritul competitiv. Cu siguranta ideea formata despre practica djingului atinge de multe ori cu gratie cotele unei fabule in timp ce in realitate doar un numar limitat dintre doritori vor ajunge sa guste din roadele muncii lor atat timp cat aceasta implica autenticitate si profesionalism. Ideea de success, faima si venituri majore exista in formula de producator-dj si atinge cote de top exclusiv pe genurile muzicale populare in zona de mainstream sau care se remarca prin popularitate la nivel international. De aceea, e bine sa va propuneti sa nu incepeti cu sfarsitul ci sa porniti prin a va oferi din potential fara sa va stea mintea la unul din elementele mentionate mai sus.

Pe scurt, nu veti intra in domeniul performingului decat daca solidarizati cu miscarea culturala din care face parte genul muzical abordat. Drumul e cu atat mai lung cu cat mai indepartate sunt si granitele de unde a izvorat miscarea, iar daca nu esti putin geeky pe cat esti de catchy vei realiza ca dramul de carisma vine in completarea unui intreg portret tehnic.
Ilie Nastase spunea ca 1% este talentul, restul e munca.


Djing: Suportul tehnic.

Nu esti sigur ca vrei sa intri in maraton? Atunci poate crezi ca nu esti pregatit sa investesti in hardware, acesta insemnand:
platane / cd playere + mixer + casti + monitoare + o discografie la zi
ex. foto >

Pentru a va testa rabdarea si aborda gusturile puteti intra in sfera audio cu suport operator pe software.
Reasigurati-va ca ati inteles ce inseamna:
Hardware: In tehnologia informatiei, hardwareul reprezinta aspectul fizic al computerelor, telecomunicatiei sau altor dispozitive inrudite. Termenul este folosit pentru a distinge acea "cutie" care incapsuleaza circuite electronice si componente fizice specifice care servesc la randul lor suportul pentru programul dorit pe care il numim software.
Software este termenul general folosit pentru a numi varietatea de programe operate prin intermediul calculatoarelor sau a altor dispozitive si instrumente inrudite.

1.
Softwareul nu este neaparat mai usor de utilizat daca nu ii intelegeti existenta dar e un pas pentru a va introduce in sfera muzicala ca si antrenament "digital". Presupune necesitatea unui control al calitatii mult mai accentuat asupra continutului audio. Unii Dj au pus mana mai intai pe hardware si apoi au recurs la sofware din motive de comoditate in operare sau pentru ca sunt capabili sa foloseasca softul la potentialul sau optim, nu doar pentru operatiunile de baza.
Aveti nevoie de:
- un calculator [mac os / windows]
- un soft pentru mixing precum: Traktor Pro sau Ableton Live
*asigurati-va ca folositi trackuri audio in format MP3 la 320kbps sau wav[recomand].
**asigurati-va ca cititi bine manualul si intelegeti varietatea de optiuni pe care un soft o poate oferi prin vizionarea multor tutoriale accesibile pe Internet.
[Nu incercati sa combinati Virtual Dj cu Behringer si sa utilizati acelasi set up in club asteptandu-va la un export sonor calitativ.]
Luati in seama faptul ca majoritatea djilor care folosesc softuri pentru a mixa si sunt mentionati in listele de top pe plan international fie au mixat inainte pe vinil/cdplayere[si inca mai fac asta] sau/si sunt implicati in productie.

Pentru muzica recomand o serie de shopuri online de unde va puteti procura piesele la o calitate buna:
- Chemical Records
- Juno Download
- Beatport
Google va ajuta sa gasiti si alte referinte. Este practic sa cumparati online pentru ca sunteti tinuti la curent cu ce este mai nou si apt de utilizare ca si calitate, in plus va sprijiniti artistii favoriti mentinand scena in miscare.
Nu va trebuie decat un card [implicit daca doriti, un cont PayPal] precum Mastercard Taifun sau Visa Electron. Voila!

2.
Revenind la Hardware, multi dintre voi au inteles ceea ce trebuie.
Asta ar insemna un pupitru de dj pe care sa vi-l permiteti sau care sa va reprezinte tintele fie ca e vorba de mixing sau mixing&scratching.
Maestrul Qbert>

Are in dotare un pupitru simplu: un mixer[Vestax], doua platane[Technics 1200 MKII] si monitoare in loc de casti. Dozele din clip sunt preferate de scratcheri si presupun ca sunt Shure M44-7, desi pot foarte bine sa fie si cele produse de Ortofon, de ce nu Ortofon x Q Bert>

Mixerele Vestax sunt preferate de scratcheri pentru a trece sunetul ca si calitate, ca sa nu mai spun de modul in care este realizata interfata; totul fiind asezat la indemana. Insa pentru blenderi[in mixing] nu e indeajuns faptul ca egalizatorul de pe mixerul Vestax pune la dispozitie numai knoburi pentru Low si Hi. In acesta caz practic trecerea de la o piesa la alta nu se poate realiza la fel de subtil ca in cazul existentei unui knob pentru Mid's.
De aceea, pretentiosii in mixing prefera Pioneer, mai exact Pioneer DJM, ca este el 400, 600 sau 800.
Recapitulam
Pachete pentru mixing:
- Platane: 2xTechnics SL 1200[1210] MKII sau M3D, MK5, M5GE;
sau/si
- CDPlayere: 2xPioneer CDJ 800 sau 1000MK2 sau MK3;
- Mixer: Pioneer DJM 600 [au 400, 800 etc.];
- Casti: Sennheiser HD 25 [LE]
- Doze: Ortofon Concorde Nightclub E
- Monitoare: Alesis[acceptabile pentru monitorizare de mixing]
*Monitoarele sunt optionale, recomand mai intai mixingul in casti. Acesta ofera mai multa siguranta in cazuri in care set up-urile din cluburi nu ofera monitorizare de calitate sau chiar deloc.
Un alt pachet mai ieftin, dar in regula ar fi:
- Platane: NuMark TT200;
- CD Playere: Denon DN-S 1000
- Mixer: Gemini PS 626X
- Casti: SONY MDR-V500DJ
- Doze: Ortofon Concorde Pro S
- Monitoare: Alesis

O alta solutie all-in-one ar fi: Numark Total Control

Ca o paranteza, mai sus au fost cateva cuvinte de intro insa povestea va asigur ca e de proportii mult mai mari. Cu cat va intereseaza un aspect cu atat mai mult veti cauta sa il lamuriti comparand pareri si reviewuri.
Sunt multe labeluri de care e bine sa va feriti, iar altele desi sunt de calitate poate nu merita investitia.
Voi incerca in timp sa acopar cate un subiect. Depinde de voi daca mai aveti intrebari.
Revenind,
In concluzie, mixingul pe vinil inainte de toate asigura calitatea sunetului care intra de pe placa in mixer si mai departe in boxe, dar inainte de toate e o placere si o conexiune directa cu piesa care merge. Controlul direct asupra piesei da o senzatie unica incat e de inteles "mitul" vinilului. Chiar daca unii dintre voi veti gasi utila conectarea unui set up de baza precum 2platane+1mixer la un kaoss pad sau alte filtre in prezenta unui extra pitch, eventual..ganditi-va cat de important e sa mentineti frumusetea unui set animat chiar de voi. "filmul" poate fi foarte simplu intretinut si de cineva la microfon si de doua-trei rewinduri sau de un eventual joc pe 3 platane.
Nu uitati ca lumea merge in club sa se distreze si asta se bazeaza in primul rand pe selectia voastra muzicala. Keep it simple sau mai degraba, voi insiva faceti diferenta prin foarte mult antrenament.
In acelasi timp, cineva poate foarte bine sa faca show de zile mari doar cu un soft si un set up ales de el pentru el, set up bine controlat. Flexibilitatea poate fi utila.

Djing could get reaaaaally fun!

Big ups!

0 comments: