Thursday, September 11, 2008

PsychoFreud despre muzica, scena si viata.

CRW_4709b in prison
Dropdread: Salutari, "maiestate"! Cam asa te adresezi unui membru "Viking's Champion Sound", nu?

PsychoFreud: Cred ca termenul apropiat ca esenta ar fi "Cuceritorul" - Regele al Campionilor, leaderul tribului Junglei - dar da, va salut si eu!

Dropdread: Desi putem afla informatii despre tine atat pe website-ul oficial cat si pe myspace, ne-ar face placere sa aflam de la tine ce se mai intampla nou in viata ta. Pana atunci hai sa punem in vizor cateva informatii de baza si Sper sa raspund intrebarilor suporterilor PsychoFreud din Romania cu aceasta ocazie. Asadar o sa incep sigur cu cea mai adresata intrebare, am certitudinea: De ce PsychoFreud?

PsychoFreud: Wow, buna intrebare [sunt sigura:]. Raspunsul ma tem ca nu e atat de usor de pus in cuvinte. Dar e clar ca am un raspuns potrivit: Obisnuiam sa ma numesc "ALIAS" pe la inceputul anilor '90, dar deodata toti au inceput sa-si spuna Alias asa ca aveam nevoie de un nou nume. Prietenii imi sugerau ca am nevoie de ceva psycho, ceva neobisnuit la care nu multi s-ar gandi. Urmatoarea miscare a fost sa iau o persoana de pe strada si sa o intreb la ce se gandeste cand spun "psycho" iar raspunsul imediat a fost "Freud!". ..psycho..freud...ok,bine... Psychofreud sa fie. Asa ca numele meu nu inseamna nici un rah*t; e doar un nume :)

Dropdread: Wow, bun raspuns [!] Chiar si asa, cred ca ne apropiem totusi de "omul din spatele artistului". Desi am raspunsul anterior in fata, presupun ca multi dintre ascultatorii tai, browserii de net sau admiratorii mai infocati se gandesc si la altceva intrebandu-se in consecinta daca are ceva legatura cu atitudinea ta ca om; Cum poti sa iti descrii viata ta de zi cu zi din perspectiva unui muzician, totusi. O paralela ar suna interesant ..

PsychoFreud: Viata in scena muzicala inseamna munca grea! In fiecare zi petrec ore bune facand beaturi, fie lucrez la o noua linie de bass, efecte, un nou sound sau cu diferiti vocalisti si MC. Se-ntampla sa calatoresc sute de kilometri doar sa pun cap la cap un proiect cu anumiti vocalisti! Cateodata resemplez ceva mai vechi dar si cautarea in sine ia timp. Asa ca, lucrul de birou nici nu se compara. Muzica e mult mai grea si ia mult mai mult timp. Cu toate acestea, muzica ma implineste cel mai mult pentru ca e 100% facuta din ceea ce sunt eu si ma reprezinta la momentul respectiv; e libertatea totala si despre asta este vorba, nu? Libertate si Expresie!

Dropdread: Un raspuns pe masura de la un om cu personalitate!
Ceva pentru toti djii si producatorii care citesc aici: vorbim despre o formula anume care te-a adus la acest nivel al carierei? Care este "motorul primordial" sau "impulsul primar" de la care ai pornit? De unde poate incepe un amator mai exact si cand ajunge sa fie gata de a impartasi la ce a lucrat. Tips are welcome !

PsychoFreud: Pai, stii..un bucatar bun foloseste intrumente si ingrediente bune; daca ii dau unui bucatar bun instrumente si ingrediente de proasta calitate atunci nici mancarea nu o sa fie buna.

Dropdread: Esti sigur ca numele tau este asa de lipsit de sens, D-le Freud?

PsychoFreud: Deci, important este sa iti rasune acele cuvinte in cap dar si in muzica. Unii ar fi in dezacord - dar e atat de adevarat! Si asta pentru ca multi vor sa obtina un sunet zgomotos, murdar si respect asta; e tot un fel de libertate de exprimare, ceea ce face ca "un instrument bun" sa nu fie tocmai expresia care trebuie, ci mai degraba "un instrument potrivit" ar merge in cazul acesta. Fiecare trebuie sa isi dea seama care ii sunt ingredientele potrivite. Am petrecut ani de zile pana sa gasesc instrumentele pe care lucrez acum; la fel si cu ingredientele necesare produsului pe care il fac cunoscut intregii lumi.
Am inceput odata cu primii pasi ai anilor '90 cu ceea am gasit disponibil pe piata si la care aveam acces, dar rezultatul nu ma satisfacea in nici un fel. Multi prieteni s-au apucat si ei de productie odata cu mine dar au renuntat dezamagiti de cum le suna muzica. Am fost ceva mai perseverent pana mi-am descoperit stilul; iar asta a insemnat ani de munca si rabdare. Cred ca orice artist ar putea spune asta. De fapt, nu trebuie sa renunti sub nici o forma daca vrei sa iti implinesti scopul.
Cat despre un indiciu anume...dificil.
Nu folosesc "hardware" in ceea ce produc pentru ca mai totul in ziua de azi se bazeaza pe "software" si gasesti reprodus in aceasta lume. Cazurile in care folosesc hardware sunt rare si numai pentru a-mi satisface ideile prostute pentru live-uri.

Dropdread: Fair enough. Ai fost deja in Bucuresti de 4 ori. Publicul de aici te apreciaza foarte mult..iti apreciem foarte mult sunetul si ceea ce faci. Cum ti se pare scena noastra fata de altele?

PsychoFreud: in Romania e excelent, destul de asemanator ma simt si in Bulgaria. Romania si Bulgaria sunt doua tari minunate; foarte placut sa pun muzica pentru voi! Si asta pentru ca bariera dintre mine si cei din ring se dizolva cumva intr-o minunata conexiune directa. In alte tari, insa [si dau ca exemplu Statele], oamenii nu sunt la fel de deschisi si comunicativi; nici nu cred ca le pasa prea mult de muzica din club sau de performer; pur si simplu sunt acolo. Totul fluctueaza intre "ok" si "whatever" pentru ei. Mie imi plac "yes-people"! Sunt innebunit dupa comunicarea dinaintea, din timpul si de dupa ce termin de pus muzica.

Dropdread: Vrei sa spui ca noi nu am vazut, inca, prea multe??[*lol] E doar pentru ca nu avem si noi Hollywood! Dar nu-i nimic..il avem pe Dracula..

PsychoFreud: *zambet* Vreau doar sa spun ca atitudinea romanilor in general pare mult mai deschisa; vin sa se distreze, sa se simta bine dar si sa aculte muzica si sa il urmareasca pe invitat.

Dropdread: Trecand la ceva mai delicat, subiectul "bani" pare interminabil. In substratul nostru de desfasurare, lipsa lor tine sus bariera dupa care se afla mainstreamul; sau poate doar in tari precum cele estice. Pe de alta parte, la noi este proaspat, crud si exaltat.

PsychoFreud: Da, detest banii. Din pacate din asta e facuta lumea in care traim si trebuie sa ii avem. Nu inainte insa de a pune mai sus ceea ce ne face cu adevarat fericiti. Eu spre exemplu m-am nascut intr-un loc sarac asa ca nu uit ceea ce sunt si ce pot fi sau cum poate fi si cu si fara. Motiv pentru care sustin pirateria si ma opun legilor de copyright; Nu trebuie sa le iei muzica oamenilor doar pentru ca nu au cu ce sa o plateasca! Cat despre toata porcaria cu "dar se numeste furt!" sau "artistii merita banii aceia!" -e un Bullshit total. Greseala de la care s-a pornit a fost frecventa pe care si-au setat mintile: aceea de a face muzica pentru bani. Asa ca acei oameni fac muzica pentru bani si nu am decat doua cuvinte pentru ei: "F*ck them!", muzica lor nu imi merita atentia. Este formula care a generat toata degenerarea din pacate iar noi traim consecintele. In acelasi timp, daca unul dintre artistii mei favoriti vine in orasul meu, atunci cu placere platesc sa il vad daca am bani, in semn de respect pentru ceea ce face; daca il aduc chiar eu..atunci ii dau cat am de oferit si cat cred ca merita, in semn de recunostinta si ca mod de multumire. Cateodata, vocalisti cu care lucrez tinda sa imi ceara prea mult pentru munca lor - ca si cum ar fi prea importanti pentru aceasta arta; ii indepartez imediat.

Dropdread: Crezi ca viitorul ar putea tinde spre o totala digitalizare sau analogul ne va aminti constant de radacini? Cum poti compara in acelasi timp dezvoltarea scenelor de dnb ale tarilor noastre, respectiv Norvegia care este mult mai dezvoltata fata de Romania care, well, mai are de recuperat; taram pe care greu este sa iti faci un set up normal de dj, d-apoi studio de productie. Sau bogat-sarac e doar un mit media?

PsychoFreud: In primul rand si la aparitia Cdului lumea a crezut ca vinilul va muri si nu s-a intamplat asa. Oamenii iubesc analogul iar eu le apreciez pe-amandoua. Nu e motiv sa alegi intre cele doua. Cat despre bogat-sarac, sunt de parere ca poti reusi sa faci ceva de ambele parti, pornind de la un simplu computer. Imi amintesc clar de primul computer pe care l-am achizitionat muncind in fiecare zi si punand deoparte banuti; sa fim seriosi, e un fapt valabil in fiecare tara.

Dropdread: Te-ai gandit sa folosesti chitara in show-urile tale?

PsychoFreud: Haha, buna intrebare..pentru asta verificati >aici<

Dropdread: Repede. Ceva standard despre care publicul sa stie.

PsychoFreud: Trebuie doar sa se simta bine! daca publicul e fericit sunt si eu iar daca nu este atunci ma intristez si eu. Insa nu este cazul in Romania unde am descoperit numai aomeni draguti, calzi si bucurosi..ceea ce nu-mi da motiv sa ma ingrijorez nici pentru viitoarele aparitii.

Dropdread: Nu. M-am referit la nume, prenume, religie si interese principale; acestora adaugandu-li-se intrebarea "Care e sensul vietii?" Glumesc !

PsychoFreud: Acum, pe scurt, pot adauga faptul ca lucrez la o noua piesa cu David Boomah, voi calatori in Germania weekendul urmator (Hannover si Hamburg) pentru un show alaturi de Ragga Twins dupa care ma voi indrepta catre Jamaica din motive evidente; vreau sa inregistrez vocaluri direct din "radacini" [Jamaican roots]. A! Si mai stiu ca ma reintorc pentru publicul bulgar pe data de 19 Decembrie invitat de catre HMSU.

Dropdread: Multumesc foarte mult pentru timpul acordat..dar mai ales pentru cuvinte si gandurile transmise noua!

END

...imi vine in minte ..Without music life would be a mistake" ..de Friedrich Wilhelm Nietzsche.

0 comments: