Monday, May 25, 2009

CODECURI VIDEO





CODECURI VIDEO

Hey guys!

Iata-ma cu un nou articol despre VJing. Cei care au avut timpul si cheful sa incerce some VJs' software saptamana trecuta probabil si-au facut cativa nervi, au tras cateva injuraturi, s-au simtit putin frustrati cand au observat ca unele clipuri video merg pe un soft, iar pe altul NU! Ei bine, toate astea din cauza MF encoding. Codecurile numite si compressor(s) sunt destul de multe la numar, sunt multe chiar si pentru un anumit format video. Adica pentru formatul .AVI(Audio Video Interleave) exista codecuri ca INDEO, CINEPAK, DV-PAL etc. Pentru .MOV(format QuickTime MOVie) avem H264, Sorenson3, JPEG 2000, Photo-JPEG, Animation etc. De exemplu, cand ai un clip deschis in QuickTime Player si faci Command+E(CTRL+E) apare automat o fereastra care te intreaba in ce format vrei sa exporti clipul respectiv. Apasand butonul 'Options' din dreptul formatului ales, ti se mai deschide o fereastra care te intreaba de Settings, Filter si Size-ul dorit. Click pe 'Settings' si ai oportunitatea de a alege tipul compresiei pe care vrei sa o folosesti. Ai de ales dintr-o lista, asa ca daca nu aveti chef sa experimentati o sa va recomand eu cateva.
Pentru .AVI: codecul INDEO sau CINEPAK.
Pentru .MOV: H264, Sorenson3
Resolume functioneaza cu .AVI, iar clipurile compresate cu INDEO merg ca unse. Arkaos si toate softurile de MAC merg pe baza .MOV, asta pentru ca MAC+QuickTime=BFF(Best Friends Forever). DE fapt QuickTime este rezultatul Apple Macintosh since 1991, asa ca...va dati seama de ce .MOv este atat de compatibil cu Mac.

Anyway, majoritatea pachetelor cu footage pentru VJs contin clipurile atat in format .AVI cat si in format .MOV, asta pentru a impaca atat Windows users cat si Macintosh users.
OK, OK, dar cum ramane cu FLASHUL? u might ask. Well, unele programe merg, altele nu; pe incercate. Nici pe mine nu ma multumeste raspunsul asta, asa ca as zice sa-l convertim. Ma refer la clip. Pe net sunt foarte multe programele care va ajuta sa convertiti FLV&SWF in mult doritele .AVI or .MOV. Adica deschizi flashul cu programul respectiv si il exporti in ce format vrei folosind codecurile recomandate. Pretty simple I'd say. Se poate converti chiar si formatul de DVD .VOB(Video Object) in orice alt format. Just do a search on google, recomand Imtoo.

Sper ca v-am mai lamurit. Acum sa trecem la partea fonkey: site-uri cu VJ footage!!!!
1.www.pond5.com
2.http://bulk.resource.org/ntis.gov/

OK, I'm done! Greets and cheerz to u all!


6 comments:

Dropdread aka Silvia Black said...

SERIOUS BIZNESS
Invat cate ceva din mers, way to go m8! big thanks

flowerstepper said...

Pentru utilizatorii de Resolume (PC) exista si varianta de codec PicVideo.

Un soft de conversie a clipurilor care mi se pare f. usor de folosit este Canopus Pro Coder.
Ceva detalii despre setarile "target" aici.

flowerstepper said...

Nota: PicVideo nu e compatibil Vista.

flowerstepper said...

Nota: Dezahivati si instalati conform info-urilor din pachete.

MONO said...

thanks flowerstepper for ur additional infos...very useful!

flowerstepper said...

Sorry pt. misspelling...tastatura :P
"Dezarhivati"